20 bästa sätten att få fler besökare till sin hemsida

Publicerat av Stefan Nordström den

Hur får man fler besökare till sin hemsida?

Det finns många olika sätt att få fler besökare till sin hemsida. En riktigt bra webbplats kombinerar många av dessa faktorer. Om du lyckas är det ett fantastiskt sätt att kontinuerligt skapa nya affärer, få nya leads och bygga sitt varumärke.

Men vilka faktorer är det egentligen som gör att du lockar till dig fler besökare? Jo, det finns definitivt mycket att tänka på – så mycket att jag präntat ned 20 tips och nästan 2000 ord om ämnet, och det känns bara som början.

Här kan du läsa om de 20 bästa sätten att få fler besökare till sin hemsida. Läser du snabbt? Då får du tipsen direkt här istället:

  1. Content marketing
  2. SEO (sökmotoroptimering)
  3. SEM (search engine marketing)
  4. Sociala medier
  5. Bra design
  6. Mobilvänlighet
  7. Snabb laddningstid
  8. Tydlig struktur
  9. Bloggande
  10. Länkar
  11. Samarbeten
  12. PR
  13. Nyhetsbrev
  14. Digital strategi
  15. Tydliga KPIer
  16. Starkt varumärke
  17. Analys, uppföljning och förbättringar
  18. Felsökning
  19. Tålamod
  20. En bra digital partner

Stefan NordströmOm Stefan Nordström

Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


1. Content marketing

Väl utförd content marketing är det absolut bästa sättet att få fler besökare till hemsidor och andra digitala plattformar. I grunden handlar det om att vara relevant och bidra med värde till sina läsare. Man skapar det innehåll som de potentiella kunderna letar efter samtidigt som man bygger sitt varumärke och säljer produkter.

Framgångrisk content marketing består oftast bl a av SEO och copywriting, två discipliner som gör att man får fler besökare till sin hemsida. Sociala medier, nyhetsbrev, PR och samarbeten är andra saker som kan ingå i en content marketing-mix. En bra digital strategi är oftast det som håller samman de potentiellt spretiga satsningarna.

2. SEO (sökmotoroptimering)

Det bästa sättet att få fler besökare än att arbeta med organisk SEO. När man framgångsrikt jobbar med den typen av SEO får man trafik från Google baserat på kvaliteten på sajtens innehåll. I korthet handlar organisk SEO om att skapa det bästa innehållet inom sin nisch eller sitt verksamhetsområde.

Man behöver skapa content som är både djupgående, underhållande, korrekt och lärorikt, samtidigt som innehållet behöver vara konverterande om man har en hemsida för att sälja eller marknadsföra något.

3. SEM (Search engine marketing)

En annan form av sökmotoroptimering är SEM (search engine marketing). SEM är köpta annonser på sökmotorer som t ex Google. Det vanligaste exemplet är Google AdWords. Man betalar för de klick man får till sin hemsida från sökmotorer för specifika ord.

Många gånger kan kostnaderna bli ganska höga, speciellt om man siktar på populära sökord. Personligen tycker jag att SEM fungerar bäst som ett komplement till organisk SEO. Om man har stora resurser är det definitivt något som man bör inkludera i sin digitala strategi.

4. Sociala medier

Om man har bra innehåll på sin webbplats finns det ofta goda möjligheter att sprida det på sociala medier. Man kan t ex ha en sida på Facebook, Twitter eller Instagram där innehåll delas för att få fler besökare till sajten. Det går även att uppmuntra till delningar på sociala medier i sitt content för att få fler besökare till sin hemsida. Köpt räckvidd på sociala medier kan också vara en del av strategin för att driva fler besökare till sin hemsida.

5. Design

En väldesignad hemsida gör att besökare återkommer för att få information. Det motsatta är kanske ännu mer sant. Många som klickar in på en hemsida som inte fungerar bra kommer ihåg domännamnet och undviker att gå in på den igen när den dyker upp på Google eller i sociala medier. Designen av en webbplats är också ett sätt att visa upp och stärka sitt varumärke.

6. Mobilvänlighet

användare med smartphone på tågstation

Det är viktigt att ha en hemsida som fungerar bra på mobila enheter, som t ex smartphones och läsplattor. Text och bilder behöver vara anpassningsbara och se bra ut på alla skärmstorlekar. Snabb laddningstid är också oerhört viktigt.

En responsiv hemsida som fungerar bra på mobila enheter hamnar dessutom högre på Google och får fler besökare. Det enklaste sättet att försäkra sig om detta är att använda ett bra CMS till sin webbplats, som t ex WordPress.

7. Snabba hemsidor får fler besökare

Det blir alltid viktigare att ha en hemsida som laddar snabbt. Laddningstiden påverkar hur högt du hamnar på Google och hur besökarna uppfattar din hemsida. Om en sajt laddar mycket långsamt händer det att besökaren ger upp och går tillbaka till sökmotorn för att hitta informationen på en annan plats. Tålamodet är ännu kortare hos de som använder smartphone eller läsplatta.

Detta är en faktor med som med stor säkerhet kommer att bli viktigare och viktigare med tiden. Att välja rätt CMS, optimera sina bilder och att ha bra koll på sin övriga tekniska SEO är de bästa sätten att försäkra sig om att ha en hemsida som laddar snabbt.

8. Tydlig struktur

En hemsida med en tydlig sajtstruktur är lättare att navigera. Det blir också lättare för Google att förstå vilka ämnen den handlar om och att indexera alla undersidor på sajten. Om man vill ha en tydlig struktur på sin webbplats det viktigt att tänka till från början och skapa rätt menyer och kategorier redan från början.

Om sajtstrukturen blir fel kan det lätt bli så att man lägger in massa content, för att sedan få bygga om hela hemsidans struktur. Detta kan skapa massvis med onödigt digitalt arbete som hade kunnat undvikas.

9. Bloggande

Många som har en webbplats skapar webbsidor inom sajtens vanliga menyer och nöjer sig med det. Det kan räcka långt om man har bra content, men om man vill fortsätta skapa innehåll kan en blogg vara en utmärkt idé.

Blogginnehåll behöver inte passa sin i sajtstrukturen på samma sätt som det ”fasta” innehållet. Dessutom kan en återkommande blogg vara ett sätt att inspireras att fortsätta skapa nytt innehåll som leder till flera besökare. Det gäller dock att skapa riktigt bra blogginlägg för att stå sig i den höga konkurrensen.

10. Länkar

externa länkar

Länkbyggande är en viktig del för att få fler besökare till sin hemsida. Dels får man trafik genom länkarna. Ännu viktigare är dock det faktum att länkar bygger auktoritet (site authority) och gör att man syns bättre på Google. Man brukar kalla länkar från/till andra webbplatser för externa länkar.

Det är också viktigt att hålla koll på så kallade ”interna länkar”, de länkar som finns inom ens webbplats, eftersom de också kan påverka SEO och besökarnas beteende på din sajt.

11. Samarbeten

Samarbeten med andra hemsidor kan vara ett sätt att synas och få fler besökare. Det allra vanligaste sättet att är gästblogga. Man syns då på en annan webbplats samtidigt som man får chans att visa upp sig själv och sitt varumärke.

Många inom digital marknadsföring använder denna metod för att synas på många platser och bli kändare i branschkretsar. Samarbeten kan också leda till fler besökare genom länktrafik och förbättrad SEO.

12. PR

PR kan vara ett sätt att få in sitt content eller sitt varumärke på en annan plattform online. Det är sällan billigt, men samtidigt kan det vara ett sätt att få en annan typ av besökare än de som kommer genom t ex SEO och sociala medier. PR är också ett vanligt sätt att bygga varumärke. Effekten av ett stärkt varumärke kan bli fler besökare till hemsidan.

13. Nyhetsbrev och annan e-mailmarknadsföring

Nyhetsbrev och annan marknadsföring via e-mail kan vara ett utmärkt sätt få en läsarkrets att marknadsföra sig mot. Att få full räckvid genom sociala medier blir dyrare och dyrare. När du använder nyhetsbrev har du kontroll över prenumeranterna och räckvidden.

På pappret kan e-mailmarknadsföring låta förlegat, men det finns få metoder inom digital marknadsföring som är så effektiva. Din webbplats kan användas för att bygga en maillista, t ex genom formulär och popups där prenumeration erbjuds.

14. Digital strategi

digital strategi

En bra digital strategi är ett sätt att göra många av de här sakerna på ett organiserat sätt. Målsättningarna blir tydligare, vilket gör att ens content blir mer fokuserat. Det blir lättare att ha en contentplan som gör att man publicera nya saker regelbundet.

Man får koll sina resurser och hur mycket innehåll man kan skapa och marknadsföra under en tidsperiod. En riktigt bra strategi är kanske det viktigaste arbete för att få fler besökare till sin hemsida.

15. Tydliga KPIer

Målsättningar är en viktig del i att driva sitt digitala arbete framåt. Besökare på en hemsida är en vanlig KPI att sträva emot. Andra KPIer kan vara konverteringar som försäljning, nyhetsbrevsprenumerationer eller exponering för en viss typ av innehåll på sajten.

När man sätter en KPI brukar det leta det till att man jobbar hårdare och framför allt mer målinriktat. Resultatet blir t ex att man får fler besökare till hemsidan.

16. Glöm inte vikten av ett starkt varumärke

Google fokuserar alltmer på starka varumärken när de rangordnar hemsidor. Det gäller alltså att göra sig själv till en auktoritet inom sitt område för att få fler besökare genom organisk SEO. Framgångsrik content marketing och SEO kan vara ett sätt bli till en auktoritet och växa varumärket, vilket sedan i sin tur växer synligheten på Google och leder till fler besökare som en ytterligare effekt.

17. Analys, uppföljning och förbättring

Många med en hemsida tittar inte in i Google Analytics lika mycket som de borde. Ofta hittar man ganska snabbt problem som kan bli till förbättringar eller nytt content. De som aktivt jobbar med sitt content och sin webbplats får fler besökare. Man ska försöka undvika att känna sig nöjd, och ha som mindset att alltid förbättra sitt innehåll, sin strategi och sin tekniska plattform.

18. Felsökning av existerande innehåll

404 error - ett vanligt problem med hemsidor

Glöm inte att titta på det innehåll som redan finns på din hemsida. Många gånger kan en sajts SEO lyftas och leda till fler besökare genom att förbättra eller till och med ta bort gamla blogginlägg eller artiklar.

Det finns många verktyg som kan analysera en webbplats och hitta problem som t ex brutna länkar, duplicerat innehåll och långa laddningstider. Att åtgärda dessa saker leder ofta till förbättrad SEO och fler besökare till sin hemsida.

19. Tålamod

Man får sällan omedelbara resultat av content marketing och SEO. Inte ens om man är riktigt bra på det. Tålamod är en av de viktigaste delarna för att lyckas. Det kan kännas som att statistiken i Google Analytics står still trots ambitiösa contentprojekt. Ibland är det så. Andra gånger sticker trafiken i väg baserat på saker man gjort för flera månader sedan.

Googles algoritmer är oberäkneliga och arbete med SEO beror på kvalificerade gissningar. Långsiktighet är ett måste för att lyckas. De som är tålmodiga och verkligen tror på content är de som till slut får fler besökare till hemsida och bygger en rejäl plattform online.

20. Hitta en bra partner inom content och SEO

Många av dessa faktorer beror på en sak: vem man väljer att arbeta med inom SEO och content marketing. Vissa kan göra det själv, men de flesta gångerna behöver man hitta rätt SEO-företag eller konsult som kan hjälpa en att få goda resultat efter sina förutsättningar. Jag är en frilansare inom digital marknadsföring som är specialiserad inom SEO och copywriting, mest specifikt så kallad SEO-copywriting.

Jag erbjuder sökmotoroptimerade texter som leder till fler besökare samtidigt som de är läsbara och säljande. Förutom SEO och copywriting kan jag även hjälpa till med t ex nyhetsbrev, sociala medier, digital strategi, SEO-analys och mycket annat. Vänligen connecta med mig på LinkedIn så hjälper jag dig att få fler besökare till din hemsida eller dina andra digitala plattformar!

Läs mer:

Mobile first – 10 tips för att lyckas med mobil marknadsföring ->
Hur lång tid tar SEO? ->
10 tips för att skriva riktigt bra produkttexter ->
SEO-copywriting – att skriva för sökmotorer ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *