10 tips för en användarvänlig hemsida

Publicerat av Stefan Nordström den

10 tips för en användarvänlig hemsida

Det pratas mycket om att göra sin hemsida användarvänlig. Men vad innebär användarvänlighet egentligen? Vad behöver göras rent praktiskt? Och hur påverkar det dina affärer och ditt varumärke? Hur mäter du det?

Frågorna är många. Men lyckligtvis gillar jag att skriva om sånt här. Här är mina bästa tips för att få till en användarvänlig hemsida. Och om du behöver hjälp med att få till det har du kommit rätt – jag är nämligen en frilansande konsult som hjälpt många företag med sina digitala plattformar.


    Stefan NordströmOm Stefan Nordström

    Konsult inom digital marknadsföring
    7 års erfarenhet
    Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
    nordstromstefan86@gmail.com
    https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


    Vad betyder ”användarvänlig”?

    Användarvänlighet är ett begrepp som dök upp i takt med att hemsidorna blev mer utvecklade. Webbutvecklare och digitala marknadsförare insåg helt enkelt hur viktigt det var. Användargränssnitt behövde fungera på ett bra sätt rent kommunikativt. Ur detta föddes discipliner som interaktionsdesign, människor-datorinteraktion och UX-design.

    Varför är det viktigt med en användarvänlig hemsida?

    En användarvänlig hemsida är viktig av flera orsaker. Här är några av dem:

    • Förbättrad SEO = högre placering på Google
    • Bättre intryck av varumärket bakom webbplatsen
    • Ökad försäljning
    • Fler besökare återkommer för att ta del av informationen

    1. Tänk responsivt – det ska fungera bra på alla plattformar

    Det allra viktigaste är att tänka på att din sida ser lika bra ut på andra skärmstorlekar som smartphones och läsplattor. Då behöver du en responsiv hemsida.

    Men hur får du till det? Jo, det enklaste sättet att använda ett modernt CMS som WordPress, Joomla eller Drupal. När du gör det anpassas ditt innehåll automatiskt. Men du ska så klart ändå hålla koll regelbundet, så att in hemsida verkligen fungerar bra på olika enheter.

    2. Laddar snabbt

    Tålamodet med hemsidor blir allt kortare. Innehållet, inklusive bilder, behöver ladda snabbt. Annars går besökarna tillbaks till Google och hittar ett annat sökresultat. Och då sjunker din hemsida som en sten i rankingen.

    Dessutom är risken att de kommer ihåg dig eller ditt företag med den dåliga hemsidan. Inte ett bra intryck! Få ner din hemsidas laddningstid så mycket som möjligt, både för besökarna och sökmotorerna.

    3. Välorganiserad

    Många webbplatser har en hel del content. Då blir strukturen en stor del av göra den användarvänlig. Men då måste du tänka till från början. Annars kan det bli en hel del merjobb för att hitta rätt. Vilka typer av innehåll kommer du att lägga till på din webbplats i framtiden? Och hur breda och djupa ska kategorierna vara?

    Precis som de två tidigare punkterna påverkar detta både sökmotorerna och användarna. Google älskar välstrukturerade, logiska hemsidor. Och besökarna vill absolut inte bläddra mellan snarlika kategorier för att hitta undersidan de letar efter. Gör det tydligt. Och gör det redan från början!

    4. Bra navigation

    Även om en webbplats har mycket content ska det vara lätt att hitta. Du behöver framför allt få till menystrukturen. Dels ska det vara lätt att förstå kategorierna och vad som ingår i dem, dels får de inte får vara för djupa så att det krävs för många klick för att hitta något. Det är också bra att ha många interna länkar så att det blir lättare att hitta relaterat innehåll på sajten.

    Om du har en djup sajt kan det också vara bra med en sökfunktion. Då kan användaren hitta det den letar efter direkt.

    5. Luftigt och lättläst = användarvänligt

    Få saker skrämmer en läsare så mycket som stora textmassor. Speciellt om den använder en smartphone. Därför gäller det att tänka till hur kring du formaterar din text. Gör det luftigt och lättläst.

    Ett exempel är hur jag försöka göra i denna artikel. Även om den är lång försöker jag dela upp den i små stycken. Och punktlistor och sammanfattningar gör mycket för att öka läsbarheten.

    6. Konsekvent

    Det ska vara lätt att förstå vad olika element gör och hur strukturen i stort ser ut. Därför behöver en hemsida vara så konsekvent som möjligt i sin design. Bilder och andra grafiska element får gärna vara lika stora och placerade på liknande platser. Det ska också vara tydligt vad som händer när du trycker på olika saker, som t ex länkar.

    Precis som med webbplatsens organisation är det här något som är bra att tänka på från början. Annars riskerar du onödigt arbete med att ändra saker, när du väl hittat en formel som du gillar.

    7. Det visuella

    Det visuella är också en viktig del av en användarvänlig hemsida. Dels kan du krydda innehållet relevanta bilder och videor, dels kan du skapa grafik som både hjälper med läsbarhet och identitet.

    Många tar in mer av det visuella än av textmaterialet. Så det kan verkligen gynna intrycket och minnet om content stöds av rätt saker. Och där har copywriters och sökmotoroptimerare som mig ofta en del att lära sig. Det kan jag ärligt erkänna.

    8. Anpassad för olika typer av läsare

    Alla läser olika. Och om du ska göra läsare och sökmotorer nöjda behöver du anpassa dig efter det. Personligen tycker jag att det är viktigt att anpassa materialet för både djupläsare och snabbläsare.

    Men hur gör du det, undrar du så klart? Jo, genom att få med punktlister och andra typer av summeringar. Då kan en snabbläsare plocka upp det viktigaste av en artikel och lämna den med kunskapen i bagaget. Samtidigt kan textmassorna utvecklas och vara precis det som någon som vill läsa artikeln på djupet vill ha. Dessutom gillar Google ofta längre, utförligare webbsidor.

    9. Bra formulär och kontaktpunkter

    En hemsida behöver ha bra kontaktpunkter. Dels är det en service för användarna, dels är det sätt för dig som sajtägare att konvertera dem. Men vad ska du ha för kontaktpunkter? Jo, jag rekommenderar att åtminstone ha en kontaktsida och formulär.

    Kontaktsidan behöver verkligen inte vara något märkvärdigt. Men det är något många användare är vana att söka efter. Av den orsaken har även jag en, även om jag inte har något unikt att fylla den med.

    Om du vill att besökarna ska höra av sig är formulär väldigt viktiga. Och de kan placeras i de flesta artiklarna på hemsidan, så länge det känns relevant. Likt andra call to actions handlar det om att avväga var de passar bäst. Då kan du maximera konverteringsgraden.

    Formulär bör vara så korta som möjligt, samtidigt som de innehåller den information som krävs. Det är en avvägning som är värd att titta på. För när du hittar rätt är det många fler som hör av sig. Även utseendet på formulären påverkar.

    10. Brutna länkar och 404

    last.fms 404-sida - ett exempel på en användarvänlig hemsida

    Ibland går det fel. Ett av de vanligaste är brutna länkar. Det viktigaste är så klart att hålla koll på sin sajts länkar. Men det hjälper också att ha en bra 404-sida, om något skulle gå fel. Du kan t ex vara personlig och bjuda på lite humor. Det är också en möjlighet att länka tillbaka till relevanta undersidor, så att användaren inte lämnar din webbplats trots 404:an.

    Fler blogginlägg om att lyckas med hemsidor:

    20 bästa sätten att få fler besökare till sin hemsida ->

    Att hitta och optimera bilder till sin hemsida ->

    Varför behöver du https på din hemsida? ->

    Begreppen webbplats, webbsida och hemsida ->


    Stefan Nordström

    Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

    0 kommentarer

    Lämna ett svar

    Platshållare för profilbild

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *