10 tips för att lyckas med mobil marknadsföring

Publicerat av Stefan Nordström den

mobil marknadsföring

Mobil marknadsföring blir viktigare och viktigare i takt med att fler och fler främst surfar på mobila enheter. Utvecklingens buzzword brukar vara ”mobile first”. Mobil marknadsföring är en stor utmaning för digitala marknadsförare eftersom man ofta blir tvungen att tänka om rejält.

Men var kan du börja titta rent praktiskt för att göra omställningen på ett bra sätt? Och hur upptäcker du de vanligaste felen med din mobila marknadsföring? Häng med så tittar vi på detta och en hel del annat kring mobil marknadsföring.


Stefan NordströmOm Stefan Nordström

Konsult inom digital marknadsföring
7 års erfarenhet
Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
nordstromstefan86@gmail.com
https://www.linkedin.com/in/stefan-nordstr%C3%B6m-9689bb5b/


Kolla in hur du själv ligger till med det mobila

Hur ligger det till med din hemsidas responsivitet? De flesta CMS är responsiva men det kan ändå finnas mobila användbarhetsproblem. Det bästa sättet att du upptäcka dessa problem är att surfa runt mycket på sin egen hemsida. Många gånger kan man stöta på saker som man inte visste om. Om man glömmer bort det kan vara bra att lägga någon stund i veckan på att se över sin hemsidas användarvänlighet.

Kolla in dina konkurrenter

Utvecklingen inom mobil marknadsföring går fort och det kan vara lätt att hamna efter sina konkurrenter. Håll koll på vad de gör med t ex hemsidor och appar, både för att få inspiration och vara redo på att svara på eventuella nya koncept. Ibland kan man ha många olika typer av konkurrenter, speciellt inom SEO. Det kan vara bra att ha en lista över dem och se vad de hittar på med sin mobila marknadsföring och andra delar av digital marknadsföring.

Kolla in dina kunder!

besökare på mobil och dator i Google Analytics

En snabb blick i Google Analytics kan avslöja mycket om hur din hemsida presterar på mobila enheter. Jämför hur olika sidor presterar på desktop jämfört med mobila enheter. Om det finns dramatiska skillnader eller avvikelser är det definitivt ett tecken på att något inte står rätt till.

På detta sätt hittar du ofta problem som kunder upplever med din mobila marknadsföring. Det är också ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om dem och deras vanor.

Tänk mobile first, på riktigt

Många tänker att de prioriterar mobile first i sin marknadsföring. Samtidigt testas nya inlägg i sociala medier, hemsidor och andra digitala satsningar ofta främst på desktop-dator. Om man verkligen jobbar mobile first bör man faktiskt testa mobil marknadsföring på mobila enheter först. Självklart ska t ex hemsidor även testas och se bra ut på desktop.

Prioritera enkelhet i mobil marknadsföring

Man använder ofta sin smartphone i miljöer där det är lätt att bli distraherad

Mobil marknadsföring handlar ofta om enkelhet. Det finns inte plats för många element på en mindre skärm. Man använder dessutom ofta sin smartphone i miljöer där det är lätt att bli distraherad. Det kräver ett helt annat tankesätt än att designa hemsidor för datorer. Oftast är det raka rör som gäller:

  • Enkla, tydliga call-to-actions (CTA)
  • Korta paragrafer
  • Formulär ska vara så korta som möjligt

Långa artiklar kan behöva brytas upp med relevanta bilder, punktlistor och andra avvikande element för att inte framstå som tungrodda.

Prioritera hastighet

laddningstid

Tålamodet hos en mobil användare innan den lämnar en långsam sajt är mycket lågt. 2018 sa Google att 53% av mobila besökare överger en webbplats som läses in i mer än tre sekunder. Av denna orsak är det otroligt viktigt att prioritera hastighet när du utformar din mobila marknadsföring.

Få ned din hemsidas laddningstid så mycket som möjligt genom att t ex optimera bilder, använda cache eller ta bort långsamma script. Glöm inte att regelbundet gå in på Google PageSpeed Insights för att se hur snabbt din sajt laddar på desktop och mobil. Tänk på att du också kan använda PageSpeed Insights för att jämföra med dina konkurrenters hemsida.

Våga experimentera med mobil marknadsföring

Mobil marknadsföring inkluderar såväl appar som många olika typer av display-annonsering. Det finns många kreativa grepp att ta till för att nå en passande målgrupp vid rätt tillfälle. Synlighet i en nischad app kan t ex vara precis det som din mobila marknadsföring behöver för att ta nästa steg. Man kan ofta testa denna typ av lösningar i liten skala för att se vad det får för effekt.

Gör ändringar och experiment som är mätbara

När man gör ändringar och förbättringar inom t ex mobil marknadsföring är det en stor fördel om de är mätbara. Följ upp alla experiment i t ex Google Analytics för att se vad som förändrats gällande viktiga mått som konverteringsgrad. Försök att vara så vetenskapligt så möjligt och gör ändringar som syftar till att förbättra ett visst mått.

I vissa fall kan resultaten vara oväntade. Det är just av denna orsak det är så viktigt att följa upp. Lösningar inom mobil marknadsföring som ser snygga eller intressanta ut kanske inte är de lösningar som faktiskt leder till fler kunder i slutändan.

Följ Googles råd löpande

Googles fokus på mobil marknadsföring kommer säkerligen att öka med tiden. De släpper regelbundna uppdateringar om sitt fokus som kan vara bra att ha i bakhuvudet. Ha för vana att hålla ett öga på vad Google säger om mobil marknadsföring och andra relevanta ämnen. Här i deras guide till mobile first kan du läsa de generella riktlinjerna för mobilanpassning.

Behöver du hjälp med mobil marknadsföring eller andra digitala tjänster?

Om du behöver hjälp med mobil marknadsföring eller andra typer av digital marknadsföring har du kommit rätt. Jag är en digital konsult som specialiserar sig på content marketing-tjänster som t ex copywriting, SEO, nyhetsbrev och konverteringsoptimering. Lägg till mig på LinkedIn eller maila mig på nordstromstefan86@gmail.com så kan vi börja ta en titt på din digitala marknadsföring.

Läs mer:

SEO (sökmotoroptimering ->
Vad är content marketing? ->
SEO-copywriting; att skriva för sökmotorer ->
Allt om konverteringsoptimering (CRO) ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *