10 tips för att lyckas med content om hälsa, träning och nutrition

Publicerat av Stefan Nordström den

10 tips för att lyckas med content om hälsa, träning och nutrition

Content om hälsa, träning och nutrition är väldigt populärt. Nischerna drar enorm trafik och stort engagemang, både på webben och sociala medier. Det innebär stora möjligheter, men det innebär också stenhård konkurrens. Dels gäller det att stå ut och göra rätt vägval med sin kommunikation, dels gäller det att vara informativ och trovärdig.

Balansgången är tuff, och till och med jag som hjälpt många företag inom t ex läkemedel, kosttillskott och välmående får tänka många varv för att hitta rätt. Men vad ska du ägna dina tankevarv åt? Jo, framför allt några saker: här är mina 10 bästa tips för att lyckas med content inom hälsa och närliggande områden.

Av Stefan Nordström

Stefan Nordström - frilansande konsult inom digital marknadsföring som copywriting och SEO

  • Konsult inom digital marknadsföring
  • 8 års erfarenhet som in-house och frilansare
  • Expertområden: SEO, copywriting, nyhetsbrev, konverteringar, digital strategi
  • LinkedIn | Mail | Instagram

1. Hälsa, träning och nutrition är oerhört sökbart

Det första som är bra att tänka på kring content om hälsa och närliggande ämnen är att det är oerhört sökbart. Väldigt många letar information kring det på nätet, och det finns mycket att utforska.

För oss som skapar digitalt content är det en guldnisch där du verkligen kan få stora mängder trafik genom organisk SEO. Dessutom är det en relativt billig form av digital marknadsföring som levererar på lång sikt. Så satsa på SEO som en del av din content marketing.

2. Det funkar på sociala medier också

Men det inte bara i Googles SERP som content om hälsa, träning och nutrition går hem. Nej, tvärtom funkar det alldeles utmärkt på sociala medier också. Det gör sig till och med väldigt bra. Hälso- och nutritionstips är oerhört delbara, dessutom finns det goda möjligheter till att få till snygga bilder och attraktiva teman (t ex ”10 sätt att..”). Dock gäller det att jobba strategiskt och målmedvetet, gärna synkat med innehållet på webben och med en bra contentplan på plats.

3. Trovärdighet

Trovärdighet är mycket viktigt. Dessa ämnen är ofta kopplade till vetenskap och forskning, och det gäller att basera ditt innehåll på trovärdiga källor. Det kan känns som en självklarhet, men så har det definitivt inte sett ut på webben. Ett exempel är inom kosttillskott, där det finns många sidor med vilda påståenden.

Lyckligtvis blir Google allt tuffare mot falska påståenden, och därför sjunker många av dem som en sten. Goda nyheter för oss som vill göra content som både drar trafik och talar sanning!

4. Underhållningsvärde

Men i trovärdigheten ska det gärna finnas ett underhållningsvärde. Bara för att ämnet är allvarligt och faktainriktat behöver inte sättet det presenteras vara stelt och tråkigt. Ofta finns det anekdoter och sidospår som kan skänka visst underhållningsvärde. Men det beror så klart på vilket ämne du pratar om, vissa gånger är det ju helt enkelt opassande.

För att anknyta till nästa tips så är det dock något som är bra att ha i bakfickan för de tillfällen när det är OK, så att ditt innehåll kan stå ut lite mer i mängden.

5. Unikt är bäst!

Stå ut i mängden, ja! En nisch med hög konkurrens innebär att kraven på att ditt innehåll ska vara unikt är större. Dels för sökmotorerna, dels för läsarna. Du behöver skapa content om hälsa med hög kvalitet, men också göra det unikt. Inte en helt lätt kravbild. Men när du lyckas så kommer det att slå igenom rejält, så var inte rädd för att experimentera med många olika typer av hälsocontent.

6. In med experterna

Just gällande trovärdighet som vi tidigare pratade om är det bra att få med experter. Ibland kan de behöva vara eller passa bra som medicinska granskare. Andra gånger kan de vara passande för att driva trafik till en artikel eller ett inlägg. Eller varför inte både och?

Många av tycker dessutom om att synas och sprida sitt eget varumärke. Här finns det verkligen goda möjligheter till samarbeten och win-wins som ger resultat. Våga fråga!

7. Rätt balans mellan sälj och information

En av de allra svåraste balansgångarna kring hälsocontent är att få till rätt balans mellan att sälja och informera. Det är verkligen upp till den individuella situationen och det krävs en hel del fingertoppskänsla. Annars är risken att du kastar produkter i ansiktet på någon som än så länge bara vill läsa. Och risken är nästan lika stor för motsatsen; att du misslyckas med att konvertera så många besökare som du skulle kunnat.

Content om hälsa blir ofta i ett wiki-liknande, djuplodande format. I alla fall när det handlar om sjukdomar och läkemedel. Då måste säljet komma vid exakt rätt tillfälle (om det behöver komma alls). Här gäller det framför allt titta på två saker. Dels behöver du lära känna din målgrupp, dels behöver du fundera ut hur långt ned i säljtratten de är när de tar del av artikeln.

8. Kanalval och strategi

Dessvärre handlar content marketing om mer än att bara skapa content. Du måste ha en tanke bakom det också. Om du vill sälja något eller växa ditt personliga varumärke bör du utgå från det och skapa en strategi. Ur den strategin växer sedan de taktiska sakerna fram som del av marknadsföringsmixen, t ex kanalval.

Gör du detta på rätt sätt vet du vilka kanaler du ska satsa på. Och det är faktiskt lika viktigt att våga välja bort. Då kan du skapa innehåll som kommer ut på rätt platser baserat på din målgrupp. Annars är risken att ditt content om hälsa och nutrition inte får maximal effekt.

9. Glöm inte de digitala hygienfaktorerna

På vissa sätt är content om hälsa, nutrition och träning ganska speciellt. Dock finns det vissa saker som inte alls skiljer sig från annat digitalt innehåll, och det handlar främst om att få till hygienfaktorena. Om du jobbar med SEO behöver du lyckas med nyckelord, teknisk SEO, SEO-copywriting och allt det som gör att innehåll rankar högt på Google.

10. Låt en expert hjälpa till med ditt content om hälsa

Ibland kan det vara så att vi vill skapa content om något men inte riktigt har kunskapsnivån. Då är det läge att ta in en expert, till exempel någon med mycket erfarenhet av att skapa content om hälsa eller träning. Och oavsett vad du pysslar med finns det nischade människor som är duktiga. Det vill jag lova.

Behöver du hjälp med digitalt content?

Behöver du hjälp att skapa digitalt content? Då har du kommit rätt. Jag är en frilansande contentexpert som hjälpt många företag att skapa och förbättra innehåll.

Mina specialnischer är precis de jag tagit upp i blogginlägget (hälsa, nutrition och träning) men under min tid som skribent har jag tagit mig an det mesta. Jag jobbar också med SEO och sociala medier. Intresserad? Hör av dig genom att lägga till mig på LinkedIn eller maila nordstromstefan86@gmail.com.

Andra blogginlägg om content marketing:

15 saker som kännetecknar bra content ->

Contentinspiration – 10 sätt att hitta inspiration till nytt innehåll ->

10 tips för att skriva content som ger resultat ->

Vad är evergreen content? ->


Stefan Nordström

Frilansare och konsult inom digital marknadsföring specialiserad på content marketing och sökmotoroptimering.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *